ČARI DOBRO SKUHANE KAVE: Tajne koje vam bariste neće lako otkriti

Svi dobro znamo kakvu kavu volimo. Malu, veliku, s mlijekom ili bez, običnu, tursku, bijelu

Sto ljudi – sto „pravih“ kava.

 Ali za bariste, samo je jedna prava, a definira se kvalitetom.

Od kvalitete i podrijetla zrna, do načina, prženja, mljevenja, pripreme i posluživanja; u vašu šalicu mora dospjeti samo najbolje.

Donosimo vam tajne pravih znalaca:

Što tamnija kava, to manje kofeina.

Za razliku od tamne čokolade koja ima više kakaa u odnosu na mliječnu, jače pržena kava sadrži manje kofeina nego slabije pržena. Stvar je postupka – što se duže/više/jače prži, to kava gubi više svojih svojstava.

Dužina je bitna

Pravi espresso se „skuha“ za 18 do 23 sekunde. Išta više ili manje od toga značit će i osjetnu razliku u oksus i kvaliteti espressa. Ako je pripremljen na pravi način, espresso se pije naiskap i bez ikakvih dodataka – kava će zadržati svu svoju kremastost i slatkoću okusa, pa mlijeko i/ili šećer neće biti uopće potrebni.

Mlijeko

Savladati tehniku grijanja mlijeka na caffe-aparatu NIJE najlakša stvar na svijetu. Kao i u svemu ostalome, i u tome se vrijedi potruditi, a trud se uvijek isplati! Ako je mlijeko ugrijano na pravu temperaturu i sadrži savršenu količinu mjehurića, vaša „velika s mlijekom“ će dobiti potpuno novi okus! Takva kava je kremasta i slatka (i bez dodavanja šećera), i vrlo moguće da ćete kod posluživanja dobiti pravo malo umjetničko djelo – kavu ukrašenu crtežom!

A što ljeti?

Mada će se Dalmatinci teško odreći svojih navika, svi se možemo složiti da vrela kava po jakom suncu i nije uvijek najsretnija opcija. Zato postoji Cold Brew! Cold brew metoda zahtijeva malo više vremena (oko 12 sati!), ali je rezultat osvježavajući napitak sa do čak 70% manje kiselosti i  gorčine – idealan za vruće ljetne dane! Lively Roasters Co. vam na Krafting donosi keg Cold Brewa, pa isprobajte i sami o čemu se radi!